BTW teruggave van zonnepanelen

Als u eenmaal een zonnepanelen installatie op het dak heeft liggen dan kan het interessant zijn om de BTW terug te vragen bij de belastingdienst. Om de BTW teruggave van zonnepanelen zelf te regelen kan bewerkelijk zijn. Uw installateur kan u daarbij helpen om alles geregeld te krijgen. In dit blog vindt u meer informatie over deze regeling.

Hoe werkt BTW teruggave van zonnepanelen?
  1. U gaat zich aanmelden bij de belastingdienst als ondernemer voor een BTW nummer.
    Dit kan door het formulier: opgaaf startende onderneming
  2. U dient dan per kwartaal de BTW aangifte te doen.
  3. Kleine ondernemingsregeling? Wilt u geen administratie, dan ontheffing aanvragen bij de belastingdienst

btw teruggave van zonnepanelen

BTW Teruggave van zonnepanelen

Om alles bij de Belastingdienst geregeld krijgen daar kunnen sommige mensen tegenop zien omdat ze bang zijn voor problemen of fouten.
Wilt u de teruggaaf door een professionele belastingadviseur laten verzorgen, dan kan uw installateur dat voor u regelen. Dat scheelt u veel kopzorgen.

Moet ik mij altijd bij de Belastingdienst melden als ondernemer?

U moet zich melden als ondernemer als u gebruik wilt maken van de regeling voor teruggaaf van de BTW op de aanschaf en installatie van de zonnepanelen. Alleen voor zonnepaneel eigenaren geldt dat zij zich niet hoeven aan te melden als ondernemer. Dit geldt zolang het saldo BTW bedrag wat u moet betalen per kalenderjaar € 1.345 of minder is.

Dankzij deze zogenoemde kleinevondernemersregeling hoeft u pas daadwerkelijk BTW te gaan betalen als het saldo BTW bedrag over een kalenderjaar hoger is dan € 1.345. Particuliere eigenaren van zonnepanelen zullen deze grens in de praktijk niet bereiken. In dat geval neemt de Belastingdienst aan dat u heeft verzocht om niet te hoeven voldoen aan de administratieve verplichtingen als ondernemer. U mag dan ook geen BTW in rekening brengen, maar dat is geen probleem als u alleen deze zonnepanelen installatie heeft.

Als u hiervan geen gebruik wilt maken kunt u zich alsnog aanmelden als ondernemer. Als u zich al wél heeft aangemeld en om BTW teruggaaf heeft verzocht zal de Belastingdienst beoordelen of uw aanmelding en verzoek om teruggaaf op tijd is geweest.

Wat is de kleine ondernemersregeling?

De kleine ondernemersregeling is een tegemoetkoming voor ondernemers die maar heel weinig BTW hoeven te betalen. Als u ondernemer bent voor de stroom die u aan uw energiebedrijf levert dan moet u BTW berekenen over het bedrag dat u hiervoor aan uw energiebedrijf in rekening brengt. Ook moet u dan in de meeste gevallen BTW betalen over de stroom die u via uw zonnepanelen opwekt en rechtstreeks verbruikt.
Zolang het per saldo te betalen BTW bedrag per jaar € 1.345 of minder is hoeft u dit bedrag niet aan de Belastingdienst te betalen.

Als u bijvoorbeeld in totaal in een kalenderjaar 2.000 kWh op het net invoert. Stel dat u  hiervoor een vergoeding krijgt van € 0,07 per kWh. Dan bedraagt het verschuldigde BTW bedrag hierover: 2.000 x 0,07 x 21% = € 29,40. Als u daarnaast 1.000 kWh zelf verbruikt. Dan bent u hierover 1.000 x 0,19(*1) x 21% = € 39,90 verschuldigd (totaal dus € 69,30). Op grond van de kleine ondernemersregeling hoeft u dit BTW bedrag niet op de aangifte te voldoen , omdat het bedrag niet uitkomt boven € 1.345.
Als de voorbelasting hoger is dan de verschuldigde BTW (in dit geval € 69,30) heeft u nog wel recht op BTW teruggave van zonnepanelen van het saldo bedrag.

Het klinkt allemaal best ingewikkeld maar dat is het niet. Sterker het kan erg voordelig zijn om de BTW teruggave van zonnepanelen te laten regelen door uw installateur.

(*1) Het bedrag van € 0,19 is een geschat bedrag. U hanteert het bedrag dat u aan uw energiebedrijf moet betalen voor de door u ingekochte stroom. Dit is per kWh, inclusief de energiebelasting maar exclusief de BTW.

Veilig betalen met Ideal

Creditcard, Mistercash of bank

100% Tevredenheid

Gegarandeerd de beste Service!

Lage verzendkosten

Snelle verzending tegen lage kosten